Thaïs Vanderheyden is illustratrice en auteur van verschillende kinderboekenreeksen waaronder 'De Spiekpietjes'.

De Spiekpietjes maken het avondritueel voor kinderen zoveel leuker

12.10.2023

Thaïs Vanderheyden is illustratrice en auteur van verschillende kinderboekenreeksen zoals 'Bas & Klara', 'Santa & The Pixies' en 'De Spiekpietjes'. Vanaf eind november kan je haar Spiekpietjes tot leven zien komen in de musical ‘Paniek in de Speelgoedfabriek’, te zien in Trixxo Theater Hasselt en Capitole Gent.

Tijdens de lockdownperiode maakte ze hilarische cartoons over haar gezinsleven met vier energieke kinderen. Maar Thaïs Vanderheyden is al veel langer een creatieve duizendpoot.

Hoe ben je op het idee gekomen om kinderboeken te maken?

Thaïs Vanderheyden: "Van kleins af aan was tekenen mijn passie. Ik heb altijd veel fantasie gehad en voelde de drang om te laten zien wat in mijn hoofd zat. Helaas is het niet eenvoudig om in deze sector te starten. Maar op een nacht, op de autosnelweg tussen Gent en Antwerpen, ben ik de eerste reeks van ‘De Spiekpietjes’ beginnen schrijven en ondertussen zitten we al aan het dertiende jaar!"

Kan je vertellen wat De Spiekpietjes zijn en wat ze juist doen?

"De Spiekpietjes zijn kleine helden die een maand voor Sinterklaas de wijde wereld intrekken en kijken wat kinderen doen. Ze focussen zich op het positieve gedrag, kijken wat er op de verlanglijstjes staat en bellen dit dan elke avond door naar Sinterklaas. Bij elk verhaal hoort een verstoppop. Het is de bedoeling dat ouders of grootouders deze pop in huis verstoppen als de kinderen slapen. Wanneer ze de volgende ochtend opstaan, kunnen ze op zoek gaan naar hun spiekpietje."

“Van zodra ik de pincetgreep beheerste, zat er een potlood in mijn hand en dat is nooit gestopt.”
Thaïs Vanderheyden


Hoe is het idee gegroeid om deze boeken tot leven te laten komen in een musical?

"Mijn echtgenoot heeft heel zijn leven in de muziek- en theaterwereld doorgebracht. Toen hij in mijn leven kwam, vond hij dat er meer in mijn boeken zat. Het eerste jaar hebben we samen een tentoonstelling gemaakt met allerlei activiteiten voor kinderen. Het tweede jaar schreef Tom De Wulf een musical op basis van het eerste verhaal van De Spiekpietjes. Dit werd een groot succes."

Wat mogen de mensen verwachten van de musical?

"Het is een familiestuk waar ook de ouders lachend naar buiten komen. Het stuk is geschreven voor kinderen vanaf drie jaar. Ze worden tijdens de musical aangespoord om
mee te zingen en te dansen. Plezier gegarandeerd."

Zit er nog wat nieuws aan te komen met De Spiekpietjes?

"Elk jaar probeer ik een nieuw verhaal uit te brengen. Wanneer de paasklokken boven het land vliegen, zit ik met mijn gedachten al in Spanje bij het volgende boek. Dit jaar schreef ik het boek ‘De Snoepjesdief'", dat net is uitgekomen."

Naast het nieuwe boek 'De Snoepjesdief' is er dus ook de musical 'De Spiekpietjes, Paniek In De Speelgoedfabriek'. Deze musical speelt op 19 november in Trixxo Theater Hasselt en op 3 december in Capitole Gent.

Neem deze kleurplaat mee! Druk deze originele kleurplaat af en laat ze inkleuren door jouw zoon of dochter. Breng ze mee naar de voorstelling en je maakt er Thaïs heel blij mee. Wie weet heeft ze wel een cadeautje in petto?

^MN

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief