Stef Bos brengt nieuw album 'Bitterlief' uit

Stef Bos brengt nieuw album 'Bitterlief' uit

21.03.2023

Stef Bos heeft een nieuw album uit, zit in het populaire programma ‘Liefde Voor Muziek’ bij VTM en gaat dit voorjaar op tournee. Hoog tijd voor een babbel dus.

Hoe heb jij ‘Liefde Voor Muziek’ ervaren?
Stef Bos: "Het klikte al vanaf de eerste dag. De goede tijd die we daar hadden met elkaar is - vind ik - ook te zien op televisie. ‘Liefde Voor Muziek’ gaat trouwens ook deel uitmaken van de voorstelling die ik in Hasselt en Gent ga spelen. Ik denk dat mijn versies van de nummers van Daan, Portland, Metejoor en K3 tot mijn betere teksten van de afgelopen jaren horen."

Hoe komt dat?
"Ik heb elk nummer volledig op z'n kop gegooid. Ik heb bij geen enkel nummer gedacht: ik ga gewoon zingen wat ze zelf zingen. Het hele werkproces daar naartoe vond ik heel fijn. Er zijn in Spanje - toen we bij elkaar waren - echte vriendschappen ontstaan. Ik denk dat de kijkers een heel bijzondere reeks gaan meemaken."

Werd je uit je comfortzone gehaald?
"Ja, dat was heel tof. Bij de nummers van Daan en Portland was dat zo, maar ook bij die van K3. Je hebt als liedjesschrijver en zanger toch een soort van gewoontepatroon. Je blijft vaak in dezelfde akkoordenschema's hangen. En nu werd ik gedwongen in een andere huid te kruipen. Daar hou ik enorm van. Hoe ouder ik word, hoe meer zin in avontuur ik heb."

Hoe komen jouw eigen nummers tot stand?
"De dingen waarover ik schrijf, komen uit het echte leven. Ik zit dan wel achter de piano op een bepaald moment, maar het idee voor een tekst ontstaat door gesprekken met mensen of dingen die me overkomen. En ‘Liefde Voor Muziek’ is iets anders, want je krijgt een aantal liedjes die je dan naar jezelf moet toetrekken. Maar dat was heel plezant. Ik heb de laatste tijd veel opdrachten gedaan - ook voor de Nederlandse televisie - en daar begin ik ook steeds meer van te houden omdat in de beperking veel meer vrijheid zit dan je aanvankelijk denkt. Mij bevalt dat wel."

Hoe was het om andere artiesten jouw nummers zien bewerken?
"Voor mij was het vroeger altijd makkelijker om te geven dan om te ontvangen. Maar ik heb steeds meer leren ontvangen. Het is heel fijn als Daan, K3 of Portland met een nummer dat ik heb geschreven hun eigen ding doen. Ik ben in eerste instantie toch een liedjesschrijver. Ik sta graag op een podium, maar liedjes schrijven is toch het begin van alles.”

“De liedjesschrijver in mezelf wil dat dat nummer leeft. Wat 'Papa' betreft, heb ik bijvoorbeeld al lang niet meer het gevoel dat het van mij is. Dat is zo'n universeel ding, weet je. Ik heb het misschien wel geschreven, maar eigenlijk was het er allemaal al. Dat is de kunst van liedjes schrijven: rondlopen in de wereld en je antennes uitsteken. Niet van achter je bureau schrijven, want dat zijn doorgaans niet de beste nummers."

Hoe was de samenwerking met Milow op je nieuwe album?
"Milow ken ik al heel lang, van toen hij jong was. Hij wilde - toen hij een jaar of zestien was - graag meer weten over auteursrechten. Ik ken hem dus al lang. We zaten zelfs samen in de Nederlandse versie van ‘Liefde Voor Muziek’. Dat was heel fijn. En dus lag een samenwerking voor de hand. We hebben trouwens dezelfde producer die ook met Bart Peeters en Tamino werkt."

Kan je ons iets vertellen over je nieuwe album?
"Mijn producer, Jo Francken, wilde nummers zonder houdbaarheidsdatum op het album. En toen kwam ik erachter dat ik in m'n nieuwe nummers in een soort vogelvlucht naar mijn eigen leven tot nu toe kijk. Er zit een stuk in over m'n moeder dat ik met Milow heb geschreven. Een stuk over Antwerpen, dat ook een soort moeder is die me nooit loslaat. Of althans die ik nooit loslaat. Voor de hoes hebben we een foto gebruikt uit 2008 toen ik met mijn vrouw - die toen mijn vrouw nog niet was - in Mexico aan een fotoalbum werkte."

Waar gaat het titelnummer 'Bitterlief' over?
"'Bitterlief' is een oprecht liefdeslied, maar met alle haken en ogen van een huwelijk dat 15 jaar duurt. Ik wilde een liefdeslied schrijven dat alle kanten van een relatie belicht. Niet alleen de verwondering, maar ook de minder mooie kanten. Je bent soms elkaars hemel en hel, maar aan het einde van de dag is zij de rots waar ik op bouw. Toen dacht ik: dit moet het thema van de nieuwe plaat worden. Ik kijk terug op de afgelopen vijftien jaar van mijn leven en de weg die ik heb afgelegd. Het zijn allemaal nummers met het gevoel alsof je van bovenaf op de werkelijkheid kijkt."

Wat mogen we verwachten op het podium?
"Ik heb voor het album de teugels uit handen gegeven. Voor de eerste keer in 25 jaar ben ik opnieuw met een producer gaan werken. We hebben voor dit album ook een volledig nieuwe band samengesteld zodat ik eigenlijk meer als een gast in de studio zat. Ik heb altijd met een heel goede band gespeeld, en dit is gewoon een andere heel goede band.”

Was het een uitdaging om met een nieuwe band te spelen?
"Ja, en ik was er ook klaar voor. Ik had samen met de band het gevoel dat we in een soort tredmolen waren terecht gekomen. Dat we een manier van werken hadden ontwikkeld. Mijn ervaring is dat je daar dan even moet kunnen uitstappen om op een frisse manier te kunnen verder werken. Ik heb echt weer liedjes leren schrijven. Ik ben aan songs gaan werken zoals ik dat deed toen ik dat voor mijn eerste plaat deed."

Gaan fans dat merken?
"Dat is een goede vraag. M'n stem is mijn stem en die is wel een beetje veranderd doorheen de jaren, maar niet heel veel. Ik heb ook een manier van schrijven en die is dan misschien wel een beetje veranderd dankzij mijn producer, maar het album is geen stijlbreuk. Hoewel, ik doe tijdens ‘Liefde Voor Muziek’ wel een paar dingen waarvan mensen zullen denken: wat doet hij nu? Maar deze plaat is tamelijk traditioneel."

Ben je klaar om op tournee te gaan?
"Ik heb er zin in, inderdaad. Ik besef dat ik een fijne weg heb afgelegd en een enorme vrijheid heb. Het gaat heel goed met wat ik doe. Maar ik heb steeds meer geleerd dat het niet om mij gaat, maar om de nummers. Als ik het podium opga en ik stap in het licht, dan transformeer ik. Dan ga ik in podiummodus. Laat die tournee maar komen."

Stef Bos speelt op 3 juni een concert in Trixxo Theater Hasselt en op 4 juni in Capitole Gent.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief