Kim Wilde treedt op 15 maart op in Stadsschouwburg Antwerpen.

“Ik leef gezond. Niet uit ijdelheid, wel omdat ik sterk en fit oud wil worden”

17.11.2023

In de jaren 80 werd ze wereldberoemd en hingen de muren van tienerjongens- en meisjes vol met haar posters. Maar het is vandaag, op 62-jarige leeftijd, dat Kim Wilde zich beter dan ooit voelt. We spraken het popicoon over liefde voor muziek, roem, familie en waardig ouder worden.

Jij draait al meer dan 40 jaar mee in de muziekindustrie. Had je ooit gedacht dat je het zo lang zou uithouden?

“Dat was alleszins mijn ambitie! Toen ik met ‘Kids in America’ mijn eerste grote hit te pakken had, woonde ik nog thuis. Mijn mama, trots als ze was, wou die plaat in het midden van onze lege muur hangen. Maar ik zei vastberaden: “Hang die plaat maar helemaal links bovenaan, want binnen een paar jaar hangt heel deze muur vol.” En het is me nog gelukt ook.” (Lacht)

Taylor Swift zegt dat vrouwelijke artiesten zichzelf veel vaker moeten heruitvinden dan hun mannelijke collega’s, omdat ze anders onverbiddelijk aan de kant worden geschoven. Ben jij het daarmee eens?

“Jezelf heruitvinden betekent voor mij je werk fris en verrassend houden. Ik heb me altijd gefocust op het maken van leuke en vernieuwende muziek. Soms ben ik daarin geslaagd, soms ook niet. Artiesten zoals Kylie Minogue en Madonna pakken die vernieuwing op een visuele manier aan, maar zo ben ik niet. Al vind ik dat ik mezelf in de laatste vijf jaar meer heb heruitgevonden dan in alle jaren daarvoor. Ik ben in de jaren 80 begonnen met jeans, t-shirts en stoere jasjes. Maar naarmate ik ouder werd, begon ik mezelf vrouwelijker te kleden en meer zelfvertrouwen te krijgen.”

Als twintiger werd jij nochtans als stijlicoon beschouwd.

“Ik heb vriendinnen die veel stijlvoller zijn dan ik. Ze zijn niet beroemd, maar in mijn ogen zijn zij echte stijliconen. Ik ga bijvoorbeeld nooit shoppen zonder mijn vriendin Sue. Zij is een natuurtalent, ik niet. Soms zit ik er helemaal op met mijn outfits en andere keren sla ik de bal compleet mis. (Lacht) Ach, ik neem mezelf niet al te serieus, dat helpt ook al veel.”

Is die zelfrelativering een van de voordelen van ouder worden?

“Absoluut. Op mijn 62ste ben ik niet meer zo zeer bezig met mijn looks, maar eerder met mijn gezondheid. Ik wil zo lang mogelijk fit, sterk en gezond blijven. Daarom heb ik een persoonlijke trainer en drink ik geen alcohol. Niet omdat ik op de cover van Vogue wil staan, wel omdat ik op mijn 70, 80 en 90 jaar nog gezond wil zijn.”

Je hebt alcohol acht jaar geleden uit je leven gebannen. Niet evident als je werkt in een wereld van seks, drugs en rock ’n’ roll.

“Van drugs ben ik gelukkig altijd afgebleven. Ik heb in mijn leven een aantal heel goeie beslissingen genomen, en stoppen met alcohol is veruit een van de beste. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik het niet vroeger heb gedaan. Het is zo bevorderlijk voor de gezondheid, niet in het minst voor je mentale gezondheid.”

Je hebt al vaak openlijk gesproken over je eigen worsteling met mentale gezondheid.

“Mijn carrière begon in 1981, toen ik 21 jaar was. Vanaf dat moment was mijn leven een trein die maar bleef voortrazen. Van het ene vliegtuig op het andere stappen, promotie voeren, interviews geven en constant leven uit een koffer… Het stopte nooit. Op een bepaald moment was ik helemaal opgebrand. Toen ben ik van Londen terug naar het platteland verhuisd, naar het huis waar ik nu nog steeds woon. En daar zat ik dan, helemaal alleen.”

Sloeg de eenzaamheid toe?

“Eigenlijk had ik alles om gelukkig te zijn: een goeie gezondheid, een bloeiende carrière en een prachtig huis. Waarom was ik dan zo ongelukkig? Plots kon ik niet meer wegvluchten in een druk werkschema, ik moést mijn problemen wel onder ogen komen. Ik moest te weten komen wie ik echt was en wat ik wilde in het leven. Een moeilijke periode, maar ik ben er sterker uitgekomen.”

Miste je de roem en het applaus niet in die periode?

“O nee, ik vond het fantastisch om in de anonimiteit te zitten. Ik heb mijn toenmalige man leren kennen, twee fantastische kinderen op de wereld gezet en me helemaal op tuinieren gestort. Omdat ik op een hoogtepunt van mijn carrière een pauze heb ingelast, zijn veel mensen van mening dat het nadien bergaf is gegaan met mij. Maar voor mij begon het leven toen pas. Mijn huwelijk, het ouderschap en mijn passie voor tuinieren waren een ongelooflijk avontuur. Pas nu zit ik in die neerwaartse curve. Mijn man en ik zijn intussen niet meer samen en mijn kinderen zijn volwassen. Er is een nieuwe fase in mijn leven aangebroken en ik vind het fantastisch.”

In 2003 kwam er aan de anonimiteit een einde, toen jij en Nena ‘Anyplace, Anywhere, Anytime’ uitbrachten. Dat nummer is echt ontploft in Europa.

“Dat had ik echt niet zien aankomen! Ik zat thuis met twee kleine kinderen, tot ik plots toevallig opnieuw in contact kwam met Nena. Ze vroeg of ik wou zingen op haar album. “Waarom niet”, dacht ik. Nadat ik mijn stukken ben gaan opnemen in de studio, dacht ik: hier ga ik nooit meer iets van horen. (Lacht) Niet zo veel later kreeg ik een telefoontje van een vriendin uit Nederland: “Weet je wel dat je hier op nummer één staat?” Zo is de bal weer aan het rollen gegaan, en dat allemaal dankzij Nena.”

In april treed jij op in Stadsschouwburg Antwerpen. Heb jij een speciaal ritueel voor of na een optreden?

“Vroeger kraakten we wel eens een fles champagne, maar tegenwoordig is dat een kopje thee. (Lacht) De dag van een optreden is heilig voor mij. Ik geef me helemaal aan het publiek vanaf het moment dat ik wakker word. Ik zonder mezelf de hele dag af en kom enkel opdagen voor de soundcheck. Ik wil zo weinig mogelijk interactie met mensen. De hele dag staat in het teken van het onderdrukken van mijn energie. Dat vergt discipline, want ik heb véél energie. (Lacht) Maar al die opgekropte energie explodeert van zodra ik op het podium stap.”

Dat zullen je fans vast appreciëren!

“Ik heb heel veel respect voor hen. Ze hebben een hele reis moeten afleggen naar de concertzaal.
Misschien hebben ze een slechte dag gehad of regent het buiten. En toch hebben ze ervoor gekozen om naar mijn optreden te komen kijken. Dat maakt me nederig en dankbaar. Ik beschouw mijn fans nooit als vanzelfsprekend.”

Maandag 15 april treedt Kim Wilde op in Stadsschouwburg Antwerpen. Koop nu je tickets voor Kim Wilde.

Terug naar overzicht

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief