Il Trovatore

Het evenement vindt plaats zoals gepland. We benadrukken graag dat jouw veiligheid voorop staat. We werken, zoals steeds, nauw samen met autoriteiten en veiligheidsdiensten om ervoor te zorgen dat onze evenementen veilig blijven verlopen.  Meer info vind je hier.

Liefde en haat zijn maar een aria van elkaar verwijderd. Een van de populairste opera’s aller tijden, ‘Il Trovatore’, schittert dit najaar in Gent! Balanceer op het puntje van jouw stoel wanneer de ijzersterke internationale topcast, bezeten van passie, aria’s zoals 'Di quella pira' en ‘Stride la vampa’ aanheft, of het wereldbekende ‘Zigeunerkoor’. Deze opera knettert van de intriges, liefde, jaloezie en kippenvelmomenten en zal zowel toegewijde Verdi-fans bekoren als opera-newbies overtuigen.

Geschiedenis

De beroemde Giuseppe Verdi (1813 – 1901) was een van de grootste Italiaanse operacomponisten, met maar liefst 26 werken op zijn conto. Toen het doek zakte na de Romeinse première van Verdi’s ‘Il Trovatore’ (‘De Troubadour’) in 1853, schalden de bravi door de zaal. Een klassieker was geboren en werd later onsterfelijk door pakkende performances van diva’s zoals Maria Callas en Leontyne Price. De opera staat erom bekend zangtechnisch enorm veeleisend te zijn voor de solisten. De dirigent Toscanini zei ooit: “Je hebt gewoon de vier beste zangers nodig die er zijn”.

Het verhaal

Spanje circa 1410. Graaf Di Luna heeft een oogje op hofdame Leonora, maar haar hart klopt eigenlijk voor de mysterieuze rebel en troubadour Manrico. Na een nachtelijke vergissing komt het tot een duel zonder overwinnaar tussen de twee mannen. Een burgeroorlog raast intussen door het land en Manrico geraakt zwaargewond. De moeder van Manrico, de zigeunerin Azucena, vertelt hem het waanzinnige verhaal van haar moeder die voor hekserij tot de brandstapel veroordeeld werd door de vader van Di Luna. Belust op wraak ontvoerde Azucena een kind van de graaf, maar ze doodde in haar verwarring haar eigen kind. Dan hoort Manrico dat zijn grote liefde Leonora het klooster intrekt omdat ze zijn dood vermoedt. Hij wil haar stoppen, maar komt Graaf Di Luna tegen. Leonora vlucht alsnog de zonsondergang tegemoet met Manrico, maar die verneemt dat de gruwelijke graaf zijn moeder Azucena gevangen heeft. Manrico’s dappere reddingspoging mislukt en samen belanden moeder en zoon in de kerker.
Wat nu? Verwarring, jaloezie, haat en onverwachte familiebanden komen samen in een wervelend epos dat de ene plottwist na de andere aan elkaar rijgt. Een niet te missen vuurwerk van muziek en zang waar je nog lang over zal napraten!

De Wereldpremière vond plaats op 19 januari 1853, in het Teatro Apollo in Rome en was meteen een groot succes.

Duur

2u50min inclusief pauze

Uitvoerders

Regie: Thilo Reinhardt
Dirigent: Igor Chernetski
Orkest & koor: Internationale solisten & muzikanten 
Decor: Karel Spanhak
Kostuums: Ulli Kremer
Lichtontwerp: Paul van Laak

Tijdens de show wordt er Nederlandse boventiteling voorzien.

Timing volgt

Tickets

  • Officiële tickets
  • Veilig betalen
In de huidige venue zijn geen actuele tickets

Aan de kassa betaal je 2 euro extra servicekosten.

Schrijf je in en ontvang onze nieuwsbrief